امروزه شبکه هایی که هدایت ارتباط گوشی ها و دستگاههای متصل به اینترنت ما را بر عهده دارند عموما بر مبنای فناوری نسل چهارم ساخته شده اند. در عین حال با پیشرفت روز افزون علم و تکنولوژی، نسل پنجم این فناوری نیز در حال ظهور است.
نسل پنجم شبکه های بی سیم وعده ی ماشین های خودروان و فیلمهایی که در یک چشم برهم زدن دانلود می شوند را داده است. 5G وعده هایی داده که تاکنون هیچ یک از فناوری های پیش از آن چنین نبوده اند. از 5G می توان به عنوان کلید ورود به دنیای اینترنت اشیا نام برد بطوریکه در آن میلیاردها سنسور به لوازم خانگی، سیستمهای امنیتی، قفل دربها، ماشینها و حتی فناوری های پوشیدنی متصل خواهد بود. حال با چنین امکانی می خواهیم بررسی کنیم که چه چیزی مردم را به استفاده از این فناوری مشتاق خواهد کرد.
در واقع نسل پنجم شبکه ها واقعیت مجازی و واقعیت افزوده را به جریان زندگی اصلی مردم وارد خواهد کرد. اگر بخواهیم با مثال مطرح کنیم می توانیم اینگونه بیان کنیم که واقعیت افزوده برای پوشش دادن اطلاعات واقعی و ارائه گسترده تر اطلاعاتی همچون تعیین مسیر حرکت یا دسترسی به قیمت انواع محصولات مورد استفاده قرار می گیرد که تمامی این اطلاعات می توانند به صورت هوشمند بر روی شیشه اتومبیل ظاهر شوند. در طرفی دیگر واقعیت مجازی یک محیط شبیه سازی شده بر پایه ی کامپیوتر است که می تواند حضور فیزیکی در مکانهایی در دنیای واقعی را شبیه سازی کند. برای مثال می توان گفت با شبیه سازی یک محیط آموزش خلبانی این امکان را برای مردم فراهم آورد. به عبارت دیگر این واقعیت نمای مصنوعی از یک موجودیت را نشان می دهد.
دلیل دیگر اشتیاق مردم به استفاده از فناوری 5G را می توان سرعت بالای آن دانست. سرعت دانلود در نسل چهارم شبکه ها 150 مگابایت بر ثانیه می باشد و انتظار می رود که در نسل پنجم شبکه ها این سرعت به حداقل 10 گیگابایت بر ثانیه برسد. این سرعت کاملا قابل قبول است بطوریکه با آن می توان یک فیلم را تنها در مدت زمان 4 ثانیه از اینترنت دانلود کرد در حالیکه در نسل چهارم شبکه ها ممکن است این زمان به حدود 6 دقیقه برسد.
پاسخ سریع و رعدآسای این فناوری می تواند دلیل دیگری باشد تا مردم را به استفاده از آن مشتاق کند. علاوه بر قرار دادن بیت های بیشتر در هر ثانیه، 5G کوتاه ترین زمان تاخیر را قبل از آنکه اولین بیت نشان داده شود را خواهد داشت. به عنوان مثال انتظار چند ثانیه تاخیر برای استریم ویدئویی که هم اکنون روی 4G وجود دارد چندان جالب به نظر نمی رسد و در عین حال قابل تحمل است ولی همین آهستگی و زمان تاخیر زیاد برای ماشینهای خودروان غیرقابل قبول است چرا که برای ماشینهای خودروان حتی میلی ثانیه ها هم از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
به هر حال در هر شرایطی که باشیم 5G نسل پنجم شبکه ها با تمام قابلیتها و غافل گیری های خود در حال آمدن است و برای تحویل و عرضه ی آن، شرکتها نیاز به افزایش ظرفیت شبکه ای میان تلفن همراه و آنتن های بزرگ دارند.
مردم امروزه به اینکه یک یخچال فریزر متصل به اینترنت باشد و تمام کارهای آن به وسیله ی فناوری 5G انجام شود به چشم طنز نگاه می کنند اما حقیقت این است که شهرها و کشورهای دنیا از مدتها قبل فرآیند هوشمندسازی را آغاز کرده اند. دنیای آینده دنیای متفاوتی خواهد بود. دستگاه هایی که امروزه می بینیم و می شناسیم و اغلب کارهای خود را با آنها انجام می دهیم در آینده ای نزدیک، خود به تعامل و تبادل اطلاعات با محیط پیرامون خود خواهند پرداخت بدون آنکه نیازی به نظارت و با حضور فیزیکی مصرف کننده در محل باشد.
شبکه های 5G برای ما چه خواهند کرد؟
در حال حاضر می بینیم که استاندارد 4G بطور میانگین سرعتی معادل 15 مگابایت بر ثانیه برای دانلود اینترنت موبایل را ارائه می دهد، ولی آقای "آف کام" اپراتور ارتباطات انگلیس بر این باور است که شبکه موبایل 5G قادر خواهد بود به سرعتی بین 10 تا 50 گیگابایت در ثانیه دسترسی پیدا کند. تامین کننده ی فناوری ارتباطات اریکسون از سال 2013 در رویای جهانی کردن فناوری 5G بوده و مفهومی بنام network2020 را ترویج داده است، جایی که همه چیز بطور مداوم از طریق بستر شبکه 5G به اینترنت اشیا متصل است و بیشتر از هر زمان دیگری به پهنای باند احتیاج دارد.
اکنون بررسی خواهیم کرد که فناوری 5G چه تاثیری در زندگی روزمره ما خواهد داشت.
1- فناوری 5G در خودروهای خودران استفاده خواهد شد.
شرکتهای بزرگ فناوری مانند گوگل و اپل در حال رقابت برای ساخت خودروهای خودران هستند. اما در واقع در پشت صحنه این ماجرا سایر خودروسازان نیز در حال تحقیق و پژوهش در مورد این فناوری هستند تا کماکان در این کورس باقی بمانند. تحقیقات نشان می دهد که 5G روند تکامل فناوری خودروهای خودران را تسریع کرده و اتومبیل ها را برای تبادل و به اشتراک گذاری اطلاعات به یکدیگر متصل می کند. بنابراین اگر اتومبیلی تصادف کند خودرویی که به محل حادثه نزدیکتر است می تواند بطور بی سیم اطلاعات مربوط به تصادف را به تمام اتومبیل های پشت سر خود در بزرگراه اعلام کند.
2-فناوری 5G ارتباطات هوشمندانه تری را برای حمل و نقل فراهم خواهد کرد.
فناوری 5G علاوه بر اتومبیل های شخصی برای دیگر وسایل حمل و نقل این امکان را فراهم می کند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و در نتیجه انعطاف پذیری بیشتری را برای مدیریت اتوبوسها فراهم خواهد کرد. تحت چنین شرایطی پایانه های اتوبوس، به سایر اتوبوسها اطلاع می دهند که آیا مسافری در آن پایانه منتظر ایستاده است یا خیر. به علاوه مسافران نیز می توانند با فشردن یک دکمه از اپلیکیشن موجود در تلفن هوشمند خود به اتوبوس مربوطه اطلاع دهند که در فلان پایانه عده ای منتظر ایستاده اند. چنین قابلیتی رانندگان اتوبوس را قادر خواهد ساخت تا در پایانه های بدون مسافر توقف نکنند و سرعت حمل و نقل را افزایش دهند.
3- فناوری 5G لوازم خانگی شما را به یکدیگر پیوند می دهد.
در حال حاضر زمانی را در نظر می گیریم که مشغول به تماشای تلویزیون هستیم یا به یک موسیقی گوش می دهیم. در این حالت اگر بخواهیم از یک اتاق به اتاق دیگر برویم باید دستگاه پرتابل خود را همراه خود ببریم تا بتوانیم برنامه ای را مشاهده کنیم یا اینکه برای ادامه تماشای تلویزیون یا گوش دادن به موسیقی یک تلویزیون یا دستگاه دیگر را روشن کنیم. با ظهور فناوری 5G نیازی به انجام اینگونه کارها نیست چرا که این فناوری این امکان را برای ما فراهم می آورد که بتوانیم تمام لوازم الکترونیکی خود را با هم مرتبط کنیم. اتصال لوازم خانگی ما با یکدیگر به این معناست که ما قادر خواهیم بود بررسی کنیم که هر یک از لوازم چه میزان برق مصرف می کنند.
4- فناوری 5G خدمات اورژانس را متحول خواهد کرد.
حتما تا به حال برایتان اتفاق افتاده که در منطقه ای پر ازدحام و مملو از جمعیت گرفتار شده باشید. در چنین شرایطی سیگنال دهی موبایل بسیار سخت انجام می شود و امکان تماس با اعضای خانواده یا درخواست ماشین برای بازگشت به منزل تقریبا غیرممکن است. در آینده و با ظهور تکنولوژی 5G دیگر نگران نداشتن سیگنال تلفن در شرایط سخت و اورژانسی نخواهیم بود. چرا که با استفاده از این شبکه می توانیم ترافیک یک شبکه ی بی سیم را اولویت بندی کرده و خدمات اورژانس و یا پلیس و این دسته از خدمات را در صدر اولویتها قرار دهیم.